Οι μοναδικές ιδιότητες του ελεύθερου από μέταλλα.

Water 2315559 1280

Οι μοναδικές ιδιότητες του ελεύθερου από μέταλλα, πεντακάθαρου νερού στην πραγματικότητα κάνει τις μετρήσεις PH στον οργανισμό μας ανούσιες.

Είναι μία τελείως λανθασμένη αντίληψη ότι το αλκαλικό νερό είναι το κλειδί για μία τέλεια υγεία, παρόλο που οι αξιώσεις για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του αλκαλικού νερού δεν υποστηρίζονται από αξιόπιστα στοιχεία. Οι έξυπνοι πωλητές και μαρκετίστες βασίζονται σε προσωπικές καταθέσεις ανθρώπων και ψευδό-επιστημονικές μελέτες για να προωθήσουν το αλκαλικό νερό ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αποτρέψει ή και να ανατρέψει πολλές ασθένειες όπως τον καρκίνο και την αρθρίτιδα, να χαρίσει υπερβολική ενέργεια, να διορθώσει τον μεταβολισμό και να μειώσει την διαδικασία γήρανσης του οργανισμού μας. Δεν υπάρχει καμία μα καμία επιστημονική απόδειξη ότι όλες αυτές οι αξιώσεις είναι αληθινές.

Στον πόλεμο του νερού, οι υπέρμαχοι του αλκαλικού νερού, δεν προωθούν μόνο τα οφέλη του αλκαλικού νερού αλλά κατά καιρούς εναντιώνονται στη χρήση της αντίστροφης ώσμωσης. Πιστεύουν μάλιστα ότι το να πίνει κανείς νερό από αντίστροφη ώσμωση είναι κακό γιατί το νερό μπορεί να γίνει ελαφρώς όξινο. Η αλήθεια είναι ότι οι μοναδικές ιδιότητες ενός νερού απαλλαγμένου από μέταλλα, στην πραγματικότητα κάνει την μέτρηση PH ανούσια για τον οργανισμό μας. Το απιονισμένο νερό, το νερό της βροχής και το νερό από κάποιες πηγές έχει επίσης τις ίδιες ιδιότητες που το κάνει κι αυτό όξινο.

Επεξήγηση του PH και γιατί αυτό έχει σημασία.

Για να καταλάβουμε καλύτερα πως ο οργανισμός μας αδιαφορεί τελείως για αυτήν την διαμάχη, είναι βασικό να καταλάβουμε το πως δουλεύει και τί είναι το PH. Το επίπεδο PH είναι μία ποσοτική μέτρηση από τα ιόντα υδρογόνου που αντιπροσωπεύουν την οξύτητα ή alkalinity ενός διαλύματος. Το όξινο διάλυμα έχει περισσότερα ελεύθερα ιόντα υδρογόνου και το αλκαλικό διάλυμα έχει λιγότερα ιόντα υδρογόνου. Κάθε ουσία που μειώνει το PH θεωρείται όξινη και κάθε ουσία που ανεβάσει το PH θεωρείται αλκαλικό. Τα buffers είναι ουσίες που επιτρέπουν στο νερού να αντιστέκεται στην αλλαγή PH όταν σε αυτό προστίθεται μία όξινη ή αλκαλική ουσία.

Οι μετρήσεις του PH κυμαίνονται από 0 έως 14. Το ουδέτερο PH είναι το 7. PH μικρότερο από 7 είναι όξινο και PH μεγαλύτερο από 7 είναι αλκαλικό. Η κλίματα του PH είναι λογαριθμική οπότε για κάθε μία μονάδα αλλαγής στο PH, υπάρχει η δεκαπλάσια αλλαγή σε συγκέντρωση ιόντων. Αυτό σημαίνει ότι ένα διάλυμα με PH 3 είναι δέκα φορές πιο όξινο από ένα διάλυμα με PH 4 και εκατό φορές πιο όξινο από ένα διάλυμα με PH 5.

Οι επιδράσεις στην κλίμακα PH από νερό αντίστροφης ώσμωσης.

Το εξαιρετικά καθαρό και φιλτραρισμένο νερό από αντίστροφη ώσμωση έχει ουδέτερο PH, δηλαδή έχει PH 7. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου διαλυμένα στερεά (TDS) στο νερό, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να επηρεάσει το PH, είτε να το κάνει πιο όξινο είτε πιο αλκαλικό. Το νερό της αντίστροφης ώσμωσης είναι τόσο καθαρό και παράλληλα ευαίσθητο που η παραμικρή προσθήκη μίας οποιασδήποτε ουσίας αλλάζει το PH του κατευθείαν. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα, μπορεί να μειώσει το PH του στον αριθμό 6 της κλίμακας PH. Για τον ίδιο λόγο, ακόμα και μία μικρή ποσότητα μίας αλκαλικής ουσίας όπως η μαγειρική σόδα, θα ανεβάσει το επίπεδο PH ενός νερού από αντίστροφη ώσμωση σε επίπεδα πάνω από 7. Αντιθέτως, το μεταλλικό νερό χρειάζεται πολύ περισσότερες όξινες ουσίες ή αλκαλικές για να επηρεάσει τα επίπεδα του PH του. Η διαφορά έγκειται στην παρουσία αυτών των buffers που κάνουν το νερό πιο ισχυρό σε αυτές τις αλλαγές.

Επομένως, όταν πίνετε ελαφρώς όξινο νερό αντίστροφης ώσμωσης, αμέσως ενώνεται με τα όξινα ένζυμα που βρίσκονται στο σάλιο μας και βοηθούν στην πέψη, και δευτερόλεπτα αργότερα με πολύ όξινα ένζυμα και γαστρικά υγρά που βρίσκονται στο στομάχι μας, χωρίς να επηρεάζουν το PH μας με κανένα τρόπο. Εν συντομία, το εξαιρετικά ευαίσθητο νερό της αντίστροφης ώσμωσης, αμέσως προσαρμόζεται στον οργανισμό μας παρά το αντίθετο, δηλαδή ο οργανισμός μας να προσαρμόζεται στο νερό που μόλις ήπιαμε. Το πολύ ισχυρό υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι μας που έχει 1 PH είναι 100.000 φορές πιο όξινο από το ελαφρώς όξινο νερό της αντίστροφης ώσμωσης που πίνουμε. Αυτό κάνει το επίπεδο PH της αντίστροφης ώσμωσης να είναι τελείως ασήμαντο.

Λόγοι για να μην πίνετε αλκαλικό νερό

Σύμφωνα με τον Dr. Bob Arnot, M.D., που είναι γνωστός συγγραφέας και διατροφολόγος, σε ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Men’s Health, “Πείτε όχι στο αλκαλικό νερό! Είναι απάτη!. Το σώμα σας είναι σχεδιασμένο να προσαρμόζεται στο βέλτιστο για το ίδιο επίπεδο PH ασχέτως με τί καταναλώνετε. Για παράδειγμα, μόλις το αλκαλικό νερό εισέρχεται στο στομάχι σας, το σώμα σας απλά “ρίχνει” περισσότερες ποσότητες όξινου για να το απενεργοποιήσει”.

Αφού το στομάχι είναι σχεδιασμένο για να είναι όξινο, πρέπει να παράγει περισσότερο οξύ κάθε φορά που πίνετε αλκαλικό νερό για να ισοφαρίζει την διάλυση των γαστρικών υγρών. Σε ένα υγιές έντερο, η συνεχής και μακροχρόνια κατανάλωση αλκαλικού νερού μπορεί να προκαλέσει μία μη φυσιολογική κατάσταση χώνεψης. Ακόμα και η κατανάλωση αλκαλικού νερού μαζί με γεύματα, μπορεί να διαλύσει την φυσική οξύτητα του πεπτικού συστήματος και να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη.

Η διατήρηση της σωστής στομαχικής οξύτητας είναι απαραίτητη για την προστασία ενάντια στα βακτήρια και τις μολύνεις. Το όξινο περιβάλλον καταστρέψει παθογόνους οργανισμούς που μπορεί κάποιος να καταναλώσει είτε από το φαγητό είτε από το νερό του. Το να αλλάζουμε το όξινο περιβάλλον στο στομάχι μας, μας αφήνει τρωτούς σε μολύνσεις. Πάρα πολλοί άνθρωποι πάνω από 60 ετών υποφέρουν από κάποιας μορφής ασθένεια που προέρχεται από χαμηλό στομαχικό οξύ. Αυτό προφανώς επιδεινώνεται με την κατανάλωση αλκαλικού νερού.

Παρόλες τις προειδοποιήσεις οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν την καλύτερη δυνατή υγεία χωρίς τις θυσίες που απαιτούνται για να το κάνουν αυτό με ασφαλή τρόπο.